Det var i november 2007 och jag befann mig på resande fot i centralamerika när jag fick ett mail av min pappa att den gamla våffelstugan i Öregrund var till salu. Jag hade redan under flera års tid arbetat för att få till en verksamhet i Öregrund men av olika anledningar inte lyckats. Jag skickade genast ett mail till säljaren och förklarade att jag var väldigt intresserad men behövde skjuta upp försäljningen några månader tills jag kom hem till Sverige igen. Som på ett bananskal flöt allting på och 3-4 månader senare var köpet klart och jag började resan mot vad det är idag.

Bilden var redan klar i mitt huvud och med hjälp av pappa, mamma, syskon, flickvän och kamrater förvandlade vi den risiga våffelstugan till en mysig fiskbod med rökt fisk och skaldjur som huvudspår. Namnet Strandnära fick vi som förslag genom en namntävling vi ordnade och vi föll direkt för den mjuka tonen och kopplingen till havet och vårt utbud.

Tillsammans med min vän Angelica (Acke) fick jag hjälp att bygga upp verksamheten och på midsommardagen 2008 hade vi vår premiäröppning. Till vår hjälp hade vi mina kusiner Charlotte och Kristian som såg till att kunderna fick all hjälp de behövde.

Sommaren 2009 började Kalle på Strandnära. Kalle som nu blivit en del av inredningen i butiken studerar till musiklärare och frågar du så tar han gärna fram gitarren och spelar några visor.

Som svar på många kunders önskemål utökade vi sommaren 2010 med en utservering och ett café i anslutning till butiken. Kunderna kunde nu direkt sitta ner med sina egenkomponerade lunchtallrikar och njuta av vår underbara utsikt över Öregrunds hamn och solnedgången. Av ren tur fick jag tag på Oskar som hjälpte mig utveckla caféverksamheten och som dessutom är en riktigt grym barista.

2011 byggdes verksamheten ut med en glassbar i anslutning till Gräsöfärjans bilkö. All glassförsäljning från caféet flyttades över till denna nya verksamhet och caféet fick utrymme att utvecklas vidare som matcafé.

Så här när jag ser tillbaka på dessa år är det fantastiskt att se hur alla personer som på olika sätt vart involverade i Strandnära har lämnat sina avtryck. Jag har haft turen att ha underbara människor runt mig och som genom sitt kunnande och personlighet skapat vår atmosfär. Jag älskar vad Strandnära har blivit och jag hoppas att ni alla njutit lika mycket som jag har.

Välkommen att bli en del av Strandnära!

John Strand

Histora i bilder

Strandnäras bilddagbok
På vår Facebook-sida finns en historisk bilddagbok över Strandnäras utveckling i kronologisk ordning. Från februari 2008 till juli 2011. En fantastisk resa hittills och mer är på gång =)

Historia i korthet

2008
Strandnära öppnar butiken med fokus på rökt fisk och skaldjur.

2009
Utökat sortiment med oljor och vinägrar på lösvikt, oliver, fetaostar, vitlökar m.m.

2010
Strandnära öppnar caféet samt uteservering för bägge verksamheterna.

2011
Strandnära Glassbar öppnar